Naalden / Elementen

 

GroovyRecords heeft een keur aan diversiteit in naalden en elementen.

Deze pagina zal in de toekomst behhoorlijk uitgebreid gaan worden.

 

Wat is een bewegende magneetcartridge (moving Magnet)?
Alle transducers van dit type zijn afhankelijk van de wet van Faraday van elektromagnetische inductie, wat inhoudt dat een geleider die in een wisselend magnetisch veld is geplaatst een elektromotorische kracht, of e.m.f., zal hebben die erin wordt geïnduceerd evenredig met de snelheid van verandering van het veld. Als een permanente magneet wordt opgehangen aan of nabij de polen van een spoel met een ijzeren kern, zal de spoel de vereiste variabele magnetische flux ervaren als de magneet wordt bewogen. Een cantilever brengt de mechanische trillingen die door de naald uit de plaatgroef worden opgevangen, rechtstreeks over naar de permanente magneet. Het veranderende magnetische veld dat het produceert, induceert een magnetische "stroom" door de poolschoenen die op zijn beurt een EMF genereert in de vaste spoelen die recht evenredig is met de mechanische trillingen. Op deze manier wordt de geluidsgolf die als golvingen in de platengroeven wordt opgevangen, omgezet in een klein elektrisch signaal dat vervolgens kan worden versterkt en door de luidsprekers weer in geluid kan worden omgezet.

De spoel moet worden aangesloten op een speciale phono-versterkeringang via de draaitafelkabels, zodat de lage spanning die door de cartridge wordt gegenereerd (meestal 5 mV) wordt opgevoerd tot enkele volt om de luidsprekers aan te drijven. Alle MM-cartridges hebben een relatief hoge output en hebben een belastingsimpedantie van 47 kΩ nodig om de stroom te laten stromen, waardoor ze compatibel zijn met de standaard phono-ingang die standaard op veel geïntegreerde versterkers wordt aangetroffen. Als uw versterker geen MM phono-ingang heeft, kunt u deze tegen een redelijke prijs apart aanschaffen.

 

 

Wat is een bewegende ijzeren cartridge (iron cartridge)?
Dit type generator is qua werking vergelijkbaar met het type met bewegende magneet, behalve dat een zeer lichte, holle, tijdelijke magneet of anker wordt gebruikt in plaats van een kleine permanente magneet. Dit heeft als voordeel dat de bewegende delen van de generator gemaakt kunnen worden van lichte magnetische legeringen en daardoor minder massa hebben, en nauwkeuriger reageren op de groefwand. De cantilever brengt de mechanische trillingen van de plaatgroef over op het holle anker. Het magnetische veld dat erin wordt opgewekt door de grote vaste permanente magneet die erboven hangt, wekt een veranderende magnetische "stroom" door de poolschoenen op die op zijn beurt een elektromotorische kracht genereert in de vaste spoelen in verhouding tot de mechanische trillingen.

De spoel moet worden aangesloten op een speciale phono-versterkeringang via de draaitafelkabels, zodat de lage spanning die door de cartridge wordt gegenereerd (meestal 5 mV) wordt opgevoerd tot enkele volt om de luidsprekers aan te drijven. Alle MI-cartridges hebben een relatief hoge output en hebben een belastingsimpedantie van 47 kΩ nodig om de stroom te laten stromen, waardoor ze compatibel zijn met de standaard MM phono-ingang die standaard op veel geïntegreerde versterkers wordt aangetroffen. Als uw versterker geen MM phono-ingang heeft, kunt u deze tegen een redelijke prijs apart aanschaffen.

 

Wat is een bewegende spoelcartridge (moving coil)?
Zoals de naam doet vermoeden, werkt dit type generator in plaats van dat een bewegende magneet in wisselwerking staat met een stationaire spoel, andersom. Dit voldoet nog steeds aan de wet van Faraday omdat een geleider die beweegt in een stationair magnetisch veld nog steeds een veranderende magnetische flux ervaart. Een grote permanente magneet wordt op zijn plaats gefixeerd en creëert een sterk uniform magnetisch veld in de opening tussen twee poolschoenen die eraan zijn bevestigd. Opgeschort door een rubberen demper in de opening is het anker dat de generatorspoel draagt ​​en dit is op zijn beurt via de cantilever verbonden met de naald. Terwijl de stylus de plaatgroef volgt, beweegt de spoel in het magnetische veld en een overeenkomstige e.m.f. wordt erin gegenereerd. Omdat de bewegende massa veel dichter bij het draaipunt is, wordt de traagheid verminderd en heeft het dus een superieure transiënte respons in vergelijking met MM-typen. Tegelijkertijd is het gemakkelijker om de stereospoelen nauwkeurig binnen het magnetische veld te positioneren en is er dus een potentieel voor verbeterde kanaalbalans en overspraakcijfers.

Om de massa laag te houden, bevat de spoel slechts een paar draadwindingen - dus genereert hij een veel lagere output dan een bewegend magneettype (typisch 0,5 mV). Om deze reden hebben MC-cartridges een speciale phono-trap met hoge versterking en een lagere belastingsimpedantie nodig en kunnen ze daarom niet worden gebruikt met een normale MM phono-ingang. Omdat het zowel een lage inductantie als interne weerstand heeft, wordt de MC-generator niet beïnvloed door de belastingscapaciteit van de phono-trap en interconnects, wat zorgt voor een vlakkere, meer uitgebreide frequentierespons. MC phono-podia bieden meestal een verscheidenheid aan laadopties om het geluid van de cartridge naar smaak aan te passen.

Onze gegevens

@:info@groovyrecords.nl
T: 0615603822
KVK: 76245861
BTW: NL003066373B89

Lucretia v Merkenstraat 55
3207HN Spijkenisse

© 2020 - 2022 GroovyRecords | sitemap | rss